Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Historia


Hagen

Så började det... 

 

Redan 1947 bildades Motala Ryttarförening, men då hette det Motalaortens Ryttarförening. Man har kortat av namnet på senare tid. Första ordföranden i föreningen hette Göran Ribers och var godsägare på Lindenäs. Strax efter att föreningen bildats bestämde man sig för att bygga ridhus, stall och några boningshus. De byggdes på den plats där föreningen finns än idag och det är föreningen som har arrenderat den marken ända från början. Då låg ridhuset och stallet några kilometer från Motala, idag har Motala blivit  större att vi kan säga att Morf nästan är en central ridklubb.

1953 byttes det ordförande och det var i den vevan som ridhuset fick läktare och elektrisk belysning. Det var då en överstelöjtnant som visade intresse för klubben. Han satt på sin post i två år innan Bror-Erik Fristedt tog över. 
Nu ökade intresset för ridskolan och det var mest ungdomar som ville lära sig rida. Man började arrangera mindre tävlingar och uppvisningar som var populärt. Hästarna som stod i stallet var ca 15 st acordshästar, som tillhörde armén.

1957 började man få arrangera större tävlingar. Det började i samband med ”Möt Motala 57”, en utställning som hölls på ett fält i närheten. Där arrangerade man under sommaren SM i hoppning, och hela ryttareliten dök upp med Oympiaryttaren Gehäll Persson och Knaust i spetsen. Föreningen som firade 10-år under tävlingarna fick en fin överraskning med en publik på ca 6000 personer under tre dagar.

Efter detta har mycket hänt, bland annat har stallet brunnit ner. Idag står föreningen på samma plats men med renoverade lokaler. Ridhuset har förutom elektriskt ljus fått värme och är ett av de finare ridhusen idag. Hästar tillkommer hela tiden och idag står ca 20 ridskolehästar på anläggningen med plats för ca 40 hästar. Resten av platserna hyrs ut privat. Nästan alla ridskolehästar ägs av Morf själv, och därmed av de ca 300 medlemmarna.


//Fakta från ”Hästsport i Östergötland förr och nu” Arvid Kuigelberg


Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:39 Skribent: Sara Helgesson

 

 

Terminsdatum:

VT22: 2/1-3/7

HT22: 1/8-22/12

Swish: 123 338 30 80


Mixum AB - Bröderna Franzén
 

Granngården

hooks-logo.jpg

finablomster.png

godisjäten logo.png

Colorama-logga.jpg

maskincity.png

ica_supermarket.png

clabris.png

Agria_Logo_SVE_RGB.jpg

Sharpman

Sisu Idrottsutbildarna

  

 

 

Postadress:
Motala RF - Ridsport
Medevivägen 104
59150 Motala

Kontakt:
Tel: 0141234700
E-post: styrelsen@motalarf.c...